Samen beter onderwijs mogelijk maken!

Gezelligheid en een goed salaris, dan komen vakantiewerkers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen

Hoe krijg je 2000 jongeren zo ver dat ze in hun zomervakantie voor je willen werken? Bij Van Dijk Educatie in Kampen hebben ze het antwoord gevonden – zorgen dat ze het gezellig hebben en leuk kunnen verdienen. Zo krijgt het bedrijf in de zes weken durende zomerpiek alle plekken gevuld, terwijl volgens analyses van onder meer uitzendorganisatie Randstad Groep de krapte op de arbeidsmarkt ‘een historisch hoogtepunt’ heeft bereikt.

“Wij bieden inderdaad een vergoeding die iets boven het basisloon van andere werkgevers ligt. Maar geld alleen is niet genoeg”, zegt woordvoerster Ingrid van Werven van Van Dijk Educatie. “Gezelligheid vinden jongeren ook belangrijk. Dus we zorgen dat ze samen met hun vrienden kunnen werken en pauzeren, we kleden de werkruimten mooi aan, hebben buiten picknicktafels en parasols en bieden snacks en ijsjes aan. En wie in de drie echte piekweken wil komen werken krijgt nog een bonus.”

Ook de mogelijkheid om ervaring op te doen met leiding geven aan ploegen spreekt veel jongeren aan. “Het is een unieke kans. Door al deze dingen komen jongeren vaker bij ons terug en hebben we eigenlijk nooit moeite om alle plekken gevuld te krijgen”, aldus Van Werven.

Postbezorger
De meeste vraag is naar vakantiekrachten die kunnen helpen als postbezorger of –sorteerder. Op enige afstand volgen schoonmaker, verkoopmedewerker en magazijnmedewerker. Dat laatste is een containerbegrip voor uiteenlopende functies in de logistieke sector.

Spanning
De spanning die op de reguliere arbeidsmarkt voelbaar is, door een groeiend aantal vacatures bij een krimpend aantal werkzoekenden, werkt volgens Van Krimpen door in de markt voor vakantiekrachten. De cijfers worden volgens de marktanalist wel beïnvloed door een andere trend – steeds meer scholieren hebben een bijbaantje. “Ongeveer 60 procent van de jongeren tussen 15 en 20 jaar volgens het CBS”, zegt hij, “en die banen lopen ook in de zomer door. De trend in deze categorie is stijgend.” Voor die categorie werd voorheen specifiek voor de zomerpiek geworven. Overigens kiezen studenten in de leeftijd van 20 tot 25 jaar juist steeds minder voor een bijbaan. “Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met het afschaffen van de studiebeurs, waardoor ze zich meer willen concentreren op hun studie.”

Groot verschil
Vakbond FNV Jong ziet in haar periodieke vakantiewerkonderzoeken dat de krapte op de arbeidsmarkt zich sinds 2016 vertaalt in geleidelijk stijgende salarissen. Het gemiddeld uurloon bedroeg vorig jaar 8,69 euro per uur. De hoogste leeftijdsgroep wordt het best betaald, bijna 12 euro per uur. De schoonmaakbranche betaalt het best, gevolgd door de zorg en kantoorwerk. De bouw betaalde vorig jaar het slechtst. Helemaal tevreden over de hogere salarissen is de bond overigens niet. “We vinden dat er nog een te groot verschil zit tussen de economische groei en de stijging van de lonen”, aldus Silvia Pilger van FNV Jong.

De laatste berichten

De vernieuwde Catalogus is nu voor iedereen beschikbaar via MijnVanDijk!

Artikel

Wisselkracht motiveert onderwijspersoneel

Artikel

Duurzaamheid en hergebruik van leermiddelen

Artikel

Overige berichten

Samen beter onderwijs mogelijk maken!