Samen beter onderwijs mogelijk maken!

Onze geschiedenis

VanDijk gaat terug tot 1927. De jonge W.C. van Dijk zat in Kampen op het Gereformeerd Gymnasium…

Hij was 13 jaar oud en net overgegaan naar de tweede klas. De boeken die hij niet meer nodig had, probeerde hij op school te verkopen en de boeken die hij in het nieuwe jaar nodig had, kocht hij tweedehands. Het handeltje van boeken tussen de gymnasiasten onder elkaar ging de jonge Van Dijk goed af. Hij hield zelfs een paar boeken over waarvan hij dacht dat hij ze naderhand met winst zou kunnen verkopen. Zijn voorraad groeide van een plankje tot een kantoor en zo ontstond het Overijssels Boekhuis.

1937

Van Dijk's Boekhuis

In 1937 opende W.C. van Dijk de eerste winkel van het Overijssels Boekhuis aan de Broederstraat in Kampen. In die tijd veranderde Van Dijk de naam van het Overijssels Boekhuis in Van Dijk’s Boekhuis. De zonen L.H. van Dijk (Lammert) en J.G. van Dijk (Jan) traden in 1962 in de voetsporen van hun vader. In 1963 werd van Dijk’s Boekhuis erkend als nieuwe boekhandel en groeide het bedrijf mede door de verkoop van nieuwe schoolboeken.

1968

Mammoetwet van 1968

De Mammoetwet op het voortgezet onderwijs (WVO) – die de naam te danken heeft aan de grote hoeveelheid onderwerpen- zorgde in 1968 voor chaos op de studieboekenmarkt. De grondgedachte achter de WVO was dat elke leerling zowel een algemene als een beroepsopleiding zou moeten volgen. Hierdoor werd Van Dijk’s Boekhuis overspoeld met nieuwe titels en greep haar kans, van bijna elk vak waren er tweedehands én nieuwe boeken op voorraad. Voor een slagvaardige en snelle afhandeling van de orderverwerking, werd er in het bedrijf flink geautomatiseerd.

1993

Van Dijk Studieboeken

In 1993 trok de familie Van Dijk zich terug uit de boekhandel en werd opvolging gevonden buiten de familie. Twee jaar later (1995) werd de lumpsumfinanciering ingevoerd in het voortgezet onderwijs. Ook werd de naam Van Dijk’s Boekhuis veranderd in Van Dijk Studieboeken. De winkel sloot haar deuren en klanten kregen hun bestelling voortaan via de post.

1997

Lancering website

In 1997 lanceerde Van Dijk Studieboeken haar eerste eigen website.

2005

VanDijk Educatie

Start grote overnames, ook in België. Sinds 2003 zijn er zo’n 25 bedrijven overgenomen, waaronder De Ruiter & Fanoy, selexyz (Studystore), Studieboekencentrale, een aantal activiteiten van Lisette Werter Groep (voortgezet onderwijs), IT Department, De Digitale Klas en het Belgische StandaardBoekVerhuur (nu VDB). In 2005 werd Van Dijk Studieboeken veranderd in VanDijk Educatie.

2012

VanDijk Educatie distributeur en onderwijspartner

In 2012 opende VanDijk Educatie een nieuw kantoorpand in Kampen en door de overname van de Studieboekencentrale ontstond in Emmen een tweede groot distributiecentrum.

2017

The Learning Network

The Learning Network (TLN) wordt de overkoepelende organisatie voor 5 submerken. Hierdoor biedt TLN een uitgebreid scala aan diensten voor diverse doelgroepen: VanDijk (voortgezet onderwijs), Studers (mbo), Studystore (hbo en wo), Studieshop.be (voortgezet onderwijs in België) en Academy for Learning (docenten).

2023

VanDijk de educatieve dienstverlener

Terug naar het VanDijk-gevoel, de onafhankelijke educatieve dienstverlener waarbij VanDijk en Studieshop.be het voortgezet onderwijs in Nederland en België verzorgen.

Met passie voor het onderwijs helpt VanDijk scholen weloverwogen keuzes te maken voor leerproces, leeromgeving en (digitale) leermiddelen. Samen met de scholen zorgt VanDijk ervoor dat docenten en leerlingen hun talenten optimaal verder kunnen ontwikkelen en hun potentieel maximaal kunnen benutten. VanDijk blijft voortdurend vernieuwen, zodat ze een duurzame en positieve impact hebben en houden op mens en milieu.

Samen beter onderwijs mogelijk maken!