Samen beter onderwijs mogelijk maken!

MVO & Duurzaamheid

Een essentieel thema in zowel ons dagelijks leven als onze werkwijze als educatieve dienstverlener

Wij gaan het gesprek aan op scholen over onderwerpen als duurzaamheid en het gebruik van Lifo-producten (combinatie van Licentie en folio), digitale middelen of het hergebruik van leermiddelen in de klas. Dit bespreken we met besturen, directies, leermiddelencoördinatoren en docenten, waarbij we vanuit elk perspectief grondig willen begrijpen wat hun wensen en behoeften zijn.

Diensten

Onze missie is scholen te helpen weloverwogen keuzes te maken met betrekking tot het leerproces, de leeromgeving en de (digitale) leermiddelen op basis van deze wensen en behoeften. Bij de uitvoering nemen we onze verantwoordelijkheid serieus als het gaat om duurzame processen, logistiek, materialen en verbruik.

Wij hebben een rijke geschiedenis in het faciliteren van hergebruik van schoolboeken. Hoewel onze verhuurpropositie momenteel wordt afgebouwd door de introductie van Lifo-producten, blijft de vraag naar gebruikte boeken bestaan. Sterker nog, we merken dat de belangstelling voor het hergebruik van boeken weer groeit, juist vanwege het duurzaamheidsaspect en de lagere kosten voor scholen.

Daarom werken we momenteel aan vernieuwde (collectieve) klantmagazijnen. Hierbij blijven scholen eigenaar van de boeken, terwijl wij het beheer en alle gerelateerde zaken op ons nemen. De vraag naar deze op maat oplossing, die tevens flexibiliteit biedt, groeit gestaag, terwijl de groei van Lifo-producten lijkt af te nemen.

Samenwerking met stichtingen

Onderwijsorganisaties steunen wij graag, zoals Stichting de Nationale DenkTank (innovatieve maatschappelijke oplossingen van jonge wetenschappers); Stichting Wisselkracht (uitwisseling van leerkrachten) met onze strategisch onderwijsadviseur Rachel Snijder als voorzitter en Stichting Onderwijsambassadeurs (voor ondersteuning van docenten), waarvoor 2 van onze medewerkers uren beschikbaar krijgen. In overleg met uitgevers komen wij op voor de belangen van docenten en scholen en oefenen zo invloed uit op de (door)ontwikkeling van leermiddelen.

Steunen van goede doelen zit in onze bedrijfscultuur. Voorbeelden zijn: de 500 kilometer lange sponsorloop Roparun; donaties van duizenden schoolattributen aan Stichting Kansarme Kinderen in Nederland (SKKIN); donaties van niet-gebruikte studieboeken aan projecten in binnen- en buitenland en donaties van kantoor- en magazijninterieur aan de Voedselbank. Zo ondersteunen wij van harte allerlei hulpbehoevende projecten in binnen- en buitenland.

Hergebruik zit in ons DNA

Duurzame handel in tweedehands boeken zit al ruim 85 jaar jaar in ons DNA. Hergebruik bespaart enorm op kosten van nieuwdruk (grondstoffen), opslag (energie) en vervoer (vervuiling). Deze bedrijfsprocessen zijn zo omvangrijk dat wij – zeker in deze ‘groene’ tijden – weloverwogen keuzes maken om de gevolgen voor onze leefomgeving zo klein mogelijk te maken. Goede ketenpartners zijn daarvoor van groot belang. Dat blijkt wel uit de PostNL-campagne ‘Slimme verpakkingen voor een groene planeet’, waarin wij een hoofdrol spelen.

Milieuvriendelijke distributie

PostNL is al jarenlang onze vervoerder en sinds 2023 óók onze partner voor CO2-neutrale verpakkingen van FSC-karton in alle soorten en maten. Dat leidt tot optimale pakketvulling, minder verpakkingsmateriaal, vollere vrachtwagens en dus minder transportbewegingen in Nederland en België. Wij gebruikten al speciaal ontworpen duurzame rolcontainerdozen (1 rolcontainerdoos percontainer) en sinds dit jaar brievenbuspakjes+ met hetzelfde effect. Woon-werkverkeer van medewerkers verduurzamen wij door gratis busverbindingen in de zomermaanden voor onze ruim 1.000 uitzendkrachten vanuit zo’n dertig omliggende plaatsen; elektrificatie van ons wagenpark met laadpalen op onze parkeerplaatsen en een fietsplan voor onze medewerkers.

Monitoring

Wij monitoren ons energieverbruik met de vierjaarlijkse energie-audit volgens de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Onze 3 magazijnen beschikken over Energielabel A. In het laagseizoen werken we vanuit één magazijn (energiebesparing). Zonnepanelen (1.478 stuks) voorzien in 40 procent van onze energiebehoefte. Onze verlichting bestaat grotendeels uit ledlampen met bewegingssensoren.

Andere energiezuinige maatregelen

Andere energiezuinige maatregelen zijn luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning en klimaatbeheersing (19 graden tijdens en 17 graden buiten kantooruren). Door deze en overige voorzieningen is ons energieverbruik de laatste 6 jaar met 50% gereduceerd. Wij scheiden – ook bij levering op scholen – verpakkingsmateriaal en afgeschreven boeken voor hergebruik, schenking en recycling. We factureren digitaal en printen op FSC-papier.

Aangesloten bij MVO Nederland

VanDijk is sinds eind 2023 aangesloten bij MVO Nederland. Dit is een bedrijvennetwerk van duurzame ondernemers. MVO Nederland gelooft in een economie die aangepast is aan de grenzen van de natuur en de maatschappij. Voor een duurzame economie moet het huidige systeem op de schop. Wij stimuleren en ondersteunen dit om hieraan bij te dragen. Door ons partnerschap met MVO Nederland sporen we samen met andere bedrijven de overheid aan, om van duurzaam ondernemen de standaard te maken.

Met onze aansluiting bij MVO Nederland dragen wij bij aan de transitie naar een duurzame economie met de grootste ondernemersbeweging van Europa. Die transitie vraagt om verandering van het huidige systeem. Met onze bijdrage zijn wij als geen ander in staat om snel en goed in te spelen op veranderende omstandigheden. En dus geloven wij dat we samen met alle andere 2.000 bedrijven in dit netwerk het snelst en de best resultaten kunnen bereiken. Samen met MVO Nederland willen wij dat in 2025 minimaal 20% van de Nederlandse economie omgaat in de duurzame economie, die gestoeld is op meer dan alleen financiële waarden en draait binnen de grenzen van de natuur en de maatschappij.

Certificering

In 2024 zullen onze bedrijfsprocessen gecertificeerd zijn volgens ISO 9001 en de MVO zelfverklaring ISO/NEN 26000. Deze ISO/NEN 26000 zelfverklaring staat dan gepubliceerd op de website van NEN.

Samen beter onderwijs mogelijk maken!