Leermiddelenlijst analyse
Met inzicht naar betere besluiten en grip op kosten
Hoe ontwikkelden onze leermiddelenuitgaven zich over de afgelopen 3 jaar? Wat zijn de huidige activatiegraden van onze digitale leermiddelen? En lopen de kosten die we maken voor leermiddelen in de pas met vergelijkbare scholen. Allemaal vragen waarop een leermiddelenlijstanalyse door een adviseur van VanDijk antwoord kan geven. Door een leermiddelenanalyse haal je meer uit je leermiddelendata!
- Krijg inzicht in kosten en activatiegraden en vergelijk ze met andere scholen;
- Speel in op trends en ontwikkelingen in leermiddelengebruik;
- Optimaliseer het gebruik van leermiddelen;
- Bespaar kosten en ontdek verbetermogelijkheden.
Waarom een leermiddelenlijstanalyse?
Vrijwel alle VO scholen zien zich geconfronteerd met stijgende leermiddelenkosten. Tegelijkertijd verandert het leermiddelenaanbod regelmatig. Net als de wijze waarop leermiddelen kunnen worden aangeschaft. Waar huur en hergebruik ooit de norm was, zijn dat inmiddels één- tot meerjarige abonnementen met licenties voor digitale toegang en folio verbruiksmaterialen.
Regelmatige analyse van de leermiddelenlijst geeft inzicht. Volg hoe kosten en uitgaven zich over de tijd ontwikkelen. Krijg inzicht in de activering en het gebruik van digitale licenties. Breng in beeld op welke manier uw school leermiddelen afneemt en bij welke aanbieders. En vergelijk uw school op het vlak van leermiddelen met andere scholen.
Deze inzichten helpen u op diverse manieren vooruit. Ze stellen u bijvoorbeeld in staat om betere leermiddelenkeuzes te maken, bepaald gebruik te stimuleren en onnodige uitgaven te voorkomen. Zo vergoot u als school de grip op leermiddelen en hoe ze bijdragen aan het onderwijs dat u voor ogen hebt.
Opzet leermiddelenlijstanalyse
Een leermiddelenlijstanalyse door een onderwijsadviseur van VanDijk bestaat uit meerdere stappen en twee overlegmomenten.
- Intakegesprek: Door middel van een intakegesprek brengt onze adviseur de informatiebehoefte van de verschillende betrokkenen in kaart;
- Opstellen conceptrapportage: Rekening houdend met de behoeften vanuit de school stellen we een conceptrapportage op en delen we die met de betrokkenen;
- Bespreken conceptrapportage: Onze adviseur komt de conceptrapportage op school toelichten en neemt de betrokkenen hierbij stap voor stap mee in de analyse- en rapportagemogelijkheden van de Persoonlijke Schoolomgeving (PSO) en School Intelligence;
- Definitieve rapportage en advies: Op basis van de bespreking worden waar nodig aanvullende analyses uitgevoerd en verwerkt in een definitieve rapportage. Concrete adviezen helpen u op weg om vervolgacties te nemen.
Wat levert een leermiddelenlijstanalyse op?
Een leermiddelenlijstanalyse door een adviseur van VanDijk geeft inzicht. De rapportages, besprekingen en uitleg over de Persoonlijke Schoolomgeving (PSO) en School Intelligence helpen om beschikbare data rondom leermiddelen te duiden. Vanuit de inzichten en systeemkennis die de leermiddelenlijstanalyse oplevert, is het een kleine stap naar gerichte verbeteracties en besparingsmogelijkheden. Om vervolgens zelf actiever aan de slag te gaan met beschikbare data en rapportage-mogelijkheden. Dat helpt om betere besluiten te nemen en geeft meer grip op leermiddelenkeuzes en -uitgaven.
Praktische informatie
- Data
In overleg
- Duur
Intakegesprek: ca. 1,5 uur
Bespreken rapportage: ca. 2,5 uur
- Locatie
Bij u op school
- Aantal deelnemers
In overleg
- Kosten
€ 2395,- (excl. BTW)
Ik heb interesse in leermiddelenlijstanalyse!
Verder lezen over VanDijk?
Onderwijsadvies
De onderwijsadviseurs van VanDijk helpen uitdagingen en vraagstukken rondom leermiddelen met verschillende diensten beheersbaar te maken.
Leermiddelenbeleid
Een leermiddelenbeleid helpt leermiddelenkeuzes in lijn te brengen met uw onderwijskundige visie. Onze adviseurs werken hier gestructureerd met u naartoe.
Inspiratiesessie leermiddelen
Een inspiratiesessie leermiddelen geeft uw vaksecties een duidelijk beeld van leermiddelenaanbod en handvatten voor toekomstige leermiddelenkeuzes.